Izvor Slunjčice – Pješačka (nordijska) staza

Izvor Slunjčice
Izvor Slunjčice
Izvor Slunjčice

Upoznajte s nama srce Hrvatske!

Otkrivamo atraktivnu stazu koja vodi sve do izvora rijeke Slunjčice!

Izvor Slunjčice

Staza u netaknutoj prirodi

Ovaj vodeni dragulj nestvarno modre boje oduševiti će Vas kao idealno mjesto za šetnju, uživanciju u prirodi i odmor.

Maleni mostići, drvene stepenice koje su se stopile s prirodom, prate uzbudljivu stazu laganog hodanja tik uz samu rijeku Slunjčicu, dugu 7,4 km.

Staza rijeke Slunjčice nije kružna te biste se istim putem trebali vratiti i natrag, stoga prave ljubitelje netaknute prirode, planinarenja i nordijskog hodanja očekuje nešto više od punih 14 km uzbudljive avanture!

Ukoliko Vam to zvuči preambiciozno, ne brinite! Rutu je moguće prilagoditi i skratiti, a da se doživljaj ove prekrasne rijeke niti malo ne umanji!

Upravo iz tog razloga na ovaj pohod istraživanja rijeke Slunjčice mogu se odvažiti svi uzrasti. Staza nije zahtjevna te je prate uglavnom mirni dijelovi uz par uzbudljivih lokacija koje garantiraju i sjajnu fotografiju!

 

Gdje počinje ova još uvijek neispričana bajka?

Udaljenost svega 1,5h od Zagreba, rijeku Slunjčicu čini savršenim mjestom za bijeg u prirodu i najbolji mogući #weekendgetaway!

Početak ove planinarske staze pronaći ćete u Slunju, lokacija je slunjski ‘most ljubavi’ ili kako ga lokalci nazivaju- ‘Moćanov most’ (udaljeno svega nekoliko stotina metara od Rastoka).

Svoj auto možete ostaviti na velikom parkingu koji se nalazi uz crkvu Presvetog Trojstva ili parkirati možete u blizini starog grada Slovin.

 

Dobar savjet zlata vrijedi

Iako stazu prati lagano hodanje bez većih uspona, naša topla preporuka je da ponesete udobnu, ali čvrstu obuću (kao da idete na planinarenje) jer pogotovo u jesenskim i zimskim uvjetima staza može biti skliska i pomalo blatnjava.

Na početku staze nalaze se dvije drvene nadštresnice, a veliki broj klupica i mjesta za odmor pronaći ćete duljinom cijele staze, tako da pa svakako iskoristite priliku i organizirajte piknik na jednom dijelu staze. 

Pratite jednostavno tok rijeke Slunjčice, a da budete sigurni da ste na pravom putu, tu su oznake u obliku crvenih točki i drvene oznake duž cijele staze.

Staza je prigodna i za djecu, slobodno povedite svoje mališane i prilagodite duljinu staze onako kako Vašoj obitelji najbolje odgovara.

 

Sada imate još jedan razlog za posjet Rastokama ili novu osvježavajuću ideju kako produljiti svoj odmor ukoliko planirate put Plitvica!