Baraćeve špilje

Doživjet ćete nezaboravne trenutke u impresivnim ljepotama podzemnog svijeta, koji je tisućama godina oblikovala priroda

Baraćeve špilje nekada su se zvale još i Radakovićeve. Prezime Barać više ne postoji u ovom kraju – toponim je iz razdoblja prije ili za turskih provala. Prema usmenom predanju ovdašnjih ljudi, ime špilja potječe od nekog Baraća koji je kod ovih špilja u junačkom megdanu savladao bijesnog turskog gorostasa, te zaslužio tu čast.

Znamo da postoje tri špilje. Jedni ih nazivaju Velika i Mala, Gornja i Donja, a treću jednostavno – Treća, koja navodno nema nikakve veze s prethodne dvije. Po novom otkrivanju ulaza i položaja, a sada i novih kanala, mi smo treću prozvali – Nova Baraćeva špilja.

Doživjet ćete nezaboravne trenutke u impresivnim ljepotama podzemnog svijeta, koji je tisućama godina oblikovala priroda. Stalaktiti, stalagmiti, stalagnati, kamenice, makaroni samo su dio špiljskog raskošnog bogatstva. Špilja obiluje endemima iz podzemnog svijeta, a povijesna geneza ide do prapočetka stvaranja ljudske civilizacije.