Otkrijte vodeni biser Hrvatske, Rastoke – male plitvice, na svega nekoliko minuta od nas!

Rastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa.

Po svom nastanku Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvicka jezera. Za razliku od tih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočicima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žlicarama. Ono što je priroda tisucama godina stvarala a covjek kasnije, prilagođavajuci se prirodnim uvjetima, izgradio, s okolnim vapnenackim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu.

Zbog te skladnosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Naše vile (licencirani lokalni vodici odjeveni u kostime vila) vode vas u Rastočku bajku, bogatu priču ovog hrvatskog dragulja koji Vašim svjedoćenjem neće više ostati samo prolazna točka putniku, nego omiljena destinacija svakom čovjeku.